motenmiljon.blogg.se

Välkommen till min blogg. Mitt mål är att gå från att vara student till att vara miljonär innan jag blir 30. Dit ska jag nå genom både sparande och investerande. Välkommen med på min resa!

Låna ut emergency fund:en med Collector

Kategori: Allmänt

Går lite i planerna att låna ut mina 60 000 kr jag har som emergency fund till Collector bank.
 
Det skulle ge mig 0.8% i ränta eller ca 320 kr efter skatt per år om jag räknat rätt. Det är ju inte mycket och det är gratis pengar.
 
Collector täcks av insättningsgarantin och har fria uttag med snabb uttagstid så det känns ju som att det borde vara ett enkelt beslut.
 
Men samtidigt säger magkänslan att något kan gå fel och att det är så lite pengar.
 
Vad hade ni gjort?

Belåning med Avanza Superlånet

Kategori: Allmänt, Investerande

Har tidigare gått i tankarna kring att använda superlånet för att få lite hävstång på mina investeringar men blivit stoppad av att jag inte tjänade tillräckligt då jag var student. Nu har jag inte det problemet och blev beviljad kredit för någon vecka sedan.
 
Det jag har valt att göra är att belåna mina Avanza Zero innehav till 20% och återinvestera de i Avanza så jag blir 16.66% belånad i Avanza Zero.
 
Detta kommer ge mig en belåningsgrad på ca 6.5% av mina investeringar, dvs det är inte någon superbelåning som det gäller direkt, och den kommer också antagligen bli mindre i % för varje år då andelen pengar jag har i Sverige vs utlandet minskar varje år vilket ju också då minskar min belåningsgrad.
 
I dagsläget så har jag 131 430 kr i Avanza Zero och har därför belånat mig med 20% av det eller 26 000 kr.
 
Anledningen till att jag valt att belåna just 20% och sedan återinvestera dem är att jag vill klara en 50%:ig nedgång utan att det ska hända något. Om min belåning i Avanza Zero går över 35% omvandlas nämligen hela lånet till Avanzas vanliga lån som inte alls är lika förmånligt och då får jag en ränta som jag inte alls är intresserad av att låna för att investera med. (1.96% vs 5.85% med förmånsnivå guld hos Avanza)
 
Med ett mål på 16.66% belåning så kan Avanza Zero rasa med 50% i värde och min belåning hamnar då precis under 35% strecket.
 
Egentligen känns det ju ganska rimligt att belåna sig till under 2% (egentligen 0.7 * 2% pga ränteavdraget (fast lite mer pga den extra beskattningen i ISK:t det blir) då jag förväntar mig en genomsnittlig avkastning på ca 6-8% per år. Men samtidigt så finns det ju en risk i det hela, då nersidan kan bli stor.
 
Därför har jag satt upp lite olika regler för mig själv:
 
Går räntan upp till över 3% så är det dags att kliva av. 
 
Inte någon panik eller så men då vill jag börja bli av med mitt lån, kanske genom att sälja av något som gått med vinst eller helt enkelt genom att börja betala av lånet.
 
En annan regel är ombalanseringar. Årligen ombalansera och låna mer ifall Avanza Zero ökat så att min belåning är under 16.6% och månadsvis kolla om den är över 30% och isåfall börja betala ner den tillbaka till åtminstone 20% (Här också kanske delvis genom att sälja av något annat som gått bra eller skjuta in pengar till att betala av skulden)
 
Belånar ni era besparingar för att investera?

Statusuppdatering för Mars 2017 - Tillgångar och skulder

Kategori: Allmänt

Såhär ser det alltså ut för mars (eller ja, egentligen för 4 april)
 
Tillgångar:
+ Fonder - 473 019 kr
+ Emergency Fund 60 000 kr
+ Vanligt konto - 24 812 kr spritt på två konton
 
Skulder:
- CSN - 157 487 kr


Totalt:
+ ca 400 344 kr

 

Föränding sen föregående månad:

Det har ju inte gått en månad, men sen förra uppdateringen i mitten av mars så har jag ökat med ca 35 000 kr.

Det beror dels på ca 10 000 kr i värdeökning på mina fonder (när man tagit bor min investering för månaden) och de andra 25 000 kr är för lön + skuld på 10 000 kr som företaget jag jobbar på hade till mig och nu har betalat ut.

Väldigt kul att se är jag för första gången har ett "networth" på över 400 00 kr :) bara 600 000 kr till sen är jag miljonär!

Hur har mars gått för er?