motenmiljon.blogg.se

Välkommen till min blogg. Mitt mål är att gå från att vara student till att vara miljonär innan jag blir 30. Dit ska jag nå genom både sparande och investerande. Välkommen med på min resa!

Statusuppdatering för Augusti 2018 - Tillgångar och skulder

Kategori: Allmänt

Här kommer tillslut augustis resultat
 
Tillgångar:
+ Fonder (Minus belåning) -  762 224 kr
+ Emergency Fund - 60 339 kr
+ Vanligt konto - 54 999 kr spritt på två konton
 
Skulder:
- CSN - 148 355 kr

Totalt:
+ ca 729 207 kr

Föränding sen föregående juni + ca 74 028 kr

Oj! Det var en stor ökning. Det var dock inte en månad här utan två.

Beror dels på sparande ca 26 000 kr, extra lön i form av semesterersättning och att börsen gått upp en bit.

Börsen var ju ännu högre upp innan det vände för några dagar sen, nu får vi se om den kilar långt ner eller om det här bara är ett litet hack i kurvan

Byter till SEB Sverige Indexnära från Avanza Zero

Kategori: Allmänt

Väljer att byta till SEB Sverige Indexnära från Avanza Zero. Detta är av ett flertal anledningar:
 
- Det bredare indexet har gått bättre de senaste 18 åren (kan inte hitta data tidigare än så)
- Ger mig lite mer exponering mot lite mindre bolag (några mid och smallcap) vilket är i linje med den viktning mot mindre bolag jag vill ha.
- Slipper belåning vilket tar bort en risk i sparandet
- 30 bolag är väldigt få när man talar om index, det här ger mig ett index på ca 280 bolag istället.
 
Följer ni något svenskt index? Vilket isåfall?

Minskar belåningsgraden per fond

Kategori: Allmänt

Hej!

Har ju tidigare beskrivit hur jag belånar mitt innehav i Avanza Zero till 20% och återinvesterar det så jag blir 16.66% belånad.

Eftersom jag i dagarna ändrat mig till att också köpa Avanza Global och belåna den så har jag kollat över min belåningstrategi.
 
Jag har då kommit fram till att jag vill klara en 60% nedågång utan att mitt superlån blir ett vanligt lån, då jag om börsen går i botten vill kunna köpa fler fondandelar, inte behöva betala av på ett lån för fondandelar jag har köpt "högt" för att det ska minska ner till superlånet igen (och inte heller vill jag sitta med det där dyra lånet)
 
Minskar därför min belåning av både Avanza Zero och Avanza Global till 15% eller 13% återinvesterat. Detta gör att jag klarar en minskning med 60% av värdet och att min belåning då ändå ligger på 32,6%.
 
Skulle börsen sjunka ännu mer så får jag investera mer eller betala av på lånet (eller i absolut värsta fall ha det dyrare lånet ett tag) en sådan nergång går också troligen på ett tag, så kommer även kunna ombalansera mina fonder/räntor vilket troligen minskar nedgången lite också
 
Men 60% motsvarar ungefär max både under IT bubblan i Sverige och den globalakrisen 2008 (lite mer föll Sverige under IT bubblan och lite mindre föll S&P 500 under den globala finanskrisen 2008)
 
Den totala belåningen ökar dock fortfarande eftersom jag nu belånar både Avanza Zero och Avanza Global. Så "hastigheten" i portföljen borde bli snabbare än innan jag bytte in Avanza Global

Kommer inte minska mitt lån nu direkt då det är ganska litet i förhållande till vad jag sparar, utan kommer bara sluta ta nya lån tills jag har nått min nya, lägre, belåningsgrad