motenmiljon.blogg.se

Välkommen till min blogg. Mitt mål är att gå från att vara student till att vara miljonär innan jag blir 30. Dit ska jag nå genom både sparande och investerande. Välkommen med på min resa!

Spartips: Gå ut ur kyrkan

Kategori: Sparande

Hann med att skriva ett litet bonusinlägg innan jag åker iväg.
 
Tänkte bara tipsa om en grej som inte så många känner till eller orkar göra för att "det är jobbigt".
Nämligen att gå ur Svenska Kyrkan.
 
Om du är troende eller av annan anledning känner att du vill stödja svenska kyrkan så ska du ju givetvis vara kvar. Men om du bara är kvar för att du inte orkar ta tag i det så är det kanske dags att gå ur.
 
Vi antar att du som jag bor i lund, att du tjänar 30 000 kr före skatt varje månad och att du inte har några andra inkomster. Isåfall så sparar du lite över 3500 kr per år genom att gå ut ur svenska kyrkan. Visst det är inga jättesummor men det är inte pyttelite heller.
 
Om du istället tjänar 49 000 kr i månaden (Medellönen för ingenjörer som jobbar inom det privata enligt Sveriges Ingenjörer) så sparar du nästan 6000 kr om året!
 
Du kan själv räkna på hur mycket du skulle spara här: Räkna ut din skatt
 
Hur gör man då för att gå ut ur kyrkan?

Jo det är ganska enkelt, det handlar om att skriva ut en lapp och posta till den församling som du tillhör.
 
På den här länken: uturkyrkan.se så kan du generera en pdf som du sedan bara behöver skriva ut och skriva under. Du kan också ta reda på vilken församling du tillhör och dess postadress.
 
Sen är det bara lägga det underskriva pappret i ett kuvert och posta det till din församling så kommer dina pengar öka nästan som ett brev på posten ;)

Semester och lite annat smått :)

Kategori: Allmänt

WOHO! 
Imorgon är det sista dagen jag jobbar innan jag får lite semester! Jag ska nämligen på läger från och med nu på lördag tills söndag veckan efter :D 
Så nu blir det lite paus på uppdateringarna under lite mer än en vecka. När jag kommer tillbaka blir det en månadssummering för Juli och sen ska jag börja föra budget och visa upp ett nytt budgetprogram som jag tror verkligen kan hjälpa mig att hålla budget!
Kommentera jättegärna vad ni har tyckt varit bra och intressant och vad som varit mindre intressant.
 
WOHO nr 2! 
Fick min första sommarjobbslön för sommaren idag :D 12661 kr rasslade in för det jag jobbade i Juni. Har 115 kr i timmen och semesterersättning så ingen superlön direkt men inte skitdåligt heller :) Sen har det dragits för mycket skatt eftersom det inte är räknat här att de första 19? tusen är skattefria så det blir ju lite återbäring på detta nästa år :)
 
 
BUUUUU!
Märkte att mitt liggunderlag var sönder när jag var och cyklade förra helgen så fick köpa ett nytt på naturkompaniet idag, 1200 kr gick det på så nu är jag fattig. Mamma och Pappa sa dock att de skulle ge mig en del i namnsdagspresent så det kanske inte blir så farligt ändå.
 
Vill avsluta inlägget med en sista fundering/fråga.
Är det bara jag som inte kan hålla i pengar så fort det blir kontanter?
Så fort pengarna ligger som 100-lappar i plånboken så blir de mycket enklare att spendera än när de ligger som en del av min stora hög på kontot. Misstänker att det har att göra med att jag inte ser de som delar av mina pengar när de ligger där i min plånbok och det faktum att jag aldrig någonsin sätter in kontanter på banken. Så har de åkt ut är de liksom redan förlorade. Någon som känner igen sig eller är det bara jag?
 
 
Vi ses om lite mer än en vecka! 

Qapital

Kategori: Allmänt, Sparande

I ett tidigare inlägg så gick jag igenom min budget. För att få reda på de flesta av mina utgifter så använde jag en hemsida som heter Qapital.se
 
Qapital är en tjänst som fungerar ungefär som Amerikanska mint.com. Du kopplar den mot ditt bankkonto (För de flesta banker tror jag man kan koppla den med ett "bara titta inlogg" dvs ett sånt inlogg som du kan titta på dina pengar med men inte göra överföringar) och sen visar Qapital helt enkelt upp på ett bra sätt vad du spenderar pengar på och hur.
 
Du kan se en bra överblick över den nuvarande månadens utgifter där du enkelt kan se hur mycket du spenderat på olika kategorier och även se utgifter över tid.
Man kan också titta på trender över sina inkomster samt utgifter över längre perioder på upp till ett år. Här kan du även gå in på underkategorier, T.ex mat och se dina medelutgifter per månad och vart du har handlat och hur mycket som varit i olika under under kategorier.
Man kan även kolla på en lista över alla sina transaktioner och se vart varje transaktion har gått.
 
Den här bilden är lite missvisande för att utgiften som heter "Internetköp" samt "Drift & Tele" är egentligen bara överföringar till ett annat av mina konton som är på en bank jag inte kan koppla till Qapital.
 
Som slutkläm kan man säga att Qapital är väldigt bra för att få översikt över vart ens pengar har tagit vägen och vart de brukar ta vägen. Däremot är det inte ett så bra budgetverktyg även om det finns lite funktioner för det. Och att transaktioner förs in automatiskt gör att man blir lite bortkopplad vilket försvårar eventuell budgetering.
 
Däremot så har jag hittat ett annat program som jag tror kan vara mycket bra för att skapa och hålla en budget. Och det programmet tänkte jag testa nu i Augusti. Så häng kvar så kommer det mer info om budgetar då! :)