motenmiljon.blogg.se

Välkommen till min blogg. Mitt mål är att gå från att vara student till att vara miljonär innan jag blir 30. Dit ska jag nå genom både sparande och investerande. Välkommen med på min resa!

nominerad i SurveyBee Blog Awards 2015

Kategori: Allmänt

Woho!
 
Detta inlägget har ingenting alls med ekonomi att göra, men jag har blivit nominerad till en av de 60 främsta bloggarna inom ekonomi i Sverige, och det känns ju jätteskoj :D
 
Ni kan hitta alla bloggarna som blivit nominerade här
 
Min blogg hittar ni som nummer 6 under "Privatekonomisk Inspiration"
 
 
Om ni som läser min blogg har något ni skulle vilja att jag skulle ta upp mer i mitt bloggande får ni gärna skriva det i kommentarerna!
 

nu är det tillbaka till tentaplugett... 

Statusuppdatering för Februari - Tillgångar och skulder

Kategori: Allmänt, Ekonomiskt oberoende, Investerande, Sparande

Tillgångar:
+ Fonder - 281 058 kr
+ Emergency Fund 10 000 kr
+ Vanligt konto - 12 433 kr spritt på två konton


Skulder:
- CSN - 154 825 kr

Totalt:
+ ca 148 666 kr

Föränding sen föregående månad:
+ ca 13650 kr


Gud vilken ökning! :D

Berör väl dels på att börsen har ökat ordentligt i februari och dels på att februari för mig var ganska billig.

Fick tillbaka ca 1250 kr från försäkringskassan som jag betalt in för mycket när jag trott att jag inte skulle få bostadsbidrag pga fler veckor än förväntat sommarjobb. Så sköt till 700 kr extra till mina fonder denna månaden vilket innebär att jag investerat 28 500 kr och haft en värdeökning på 15 945 kr

Funderade också på att ombalansera mina fonder, men beslöt mig för att inte göra det än, dels för att de inte riktigt var vid mina gränsvärden än, men också för att jag måste gå in med ganska mycket pengar för att det ska vara värt courtaget för mina ETF:er.

En annan lösning kan ju dock vara att sälja lite av mina svenska fonder, och köpa mer av min globala fond för att "ombalansera" efterssom mina ETF:er typ går som en globalfond,

Statusuppdatering för Februari - Budget

Kategori: Allmänt, Ekonomiskt oberoende, Sparande

Nu är också februari slut, förändingar väntar!
 
 
Innan vi går igenom själva budgeten måste jag bara klargöra lite saker varför den ser helt galen ut.
Det är nämligen så att jag med februaris insättning till mina fonder tillslut fick slut på "extra pengar". Dvs från och med nu kommer jag att leva på förra månadens inkomster, och inte ha massa pengar som inte gör någon nytta på mina konton.
 
Alltså, från och med nu kommer jag försöka leva på 7500 kr i månaden (viss del kommer dock inte spenderas alla månader, utan bara när det behövs, nämligen det i kategorierna "Återkommande utgifter") och investera 2500 kr.
 
Jag har också lagt till en till budgetkategori som jag kallar "Buffert" den är tänkt att alltid ha typ 3000 kr i sig så att jag om någon månad blir lite dyrare inte måste investera mindre, eller sälja fonder, eller ta ur min Emergency Fund eller ännu värre slå i botten på mina konton och få massa extra avgifter.
 
Det ligger just nu 1566 kr i min buffert, men det kan ni inte se för de är inlagda från mars budget. Planen är att fylla på bufferten när jag går + vissa månader samt om jag kommer över lite extra pengar, och sen när den nått 3000 kr försöka hålla den där genom att fylla på efter billigare månader och ta ifrån dyrare.
 
Och nu, anledningen till att min budget inte ser ut som den brukar är ju då just för att jag inte riktigt hade 27500 kr att invstera denna månaden, så jag fick skrapa in på i praktiken allting så att det hela skulle gå runt.
 
Så! Budgetgenomgång!
 
Monthly Bills:
Ser ut precis som vanlig.

Återkommande utgifter:
Fyllt på busskortet och köpt en påtok för dyr tjocktröja :P annars inga utgifter här alls.
 
Everyday expenses: 
Har typ inte handlat mat för ngt alls, vilket är asnajs! :D Läskdrickandet hölls också på en relativt rimmlig nivå med 130kr av de 200 kr jag allokerat.
 
Däremot så uteätandet på 541kr dvs mer än dubbla en total katastrof, måste bli bättre på det där, är framförallt fyllekäk jag går bet på.
 
Hade en korridorsavgift på 150 kr som hamnade under hushållsutgifter vilket är varför den gick över budget. Festandet var väldigt billigt denna månaden, framförallt pga endel hemmafester och få nationsbesök
Onlineköpen höll sig på standardnivån, blev en bok och ett spel denna månaden.
 
Övrig underhållning var en drinkkurs på grand vilket var najs :) 
Sen var allt som hammnade på "Övrigt" bara en mellanskillnad mellan YNAB och min bank, dvs några grejer jag missat att kategorisera.
 
Totalt hade jag utgifter på 6362 kr i Februari månad. Så det var trots allt en billig månad om man jämför med 8983 kr i Januari.