motenmiljon.blogg.se

Mitt mål var att gå från att vara student till att vara miljonär innan jag blev 30, det målet nåddes vid 27 års ålder. Mitt nya mål är 4 miljoner. Dit ska jag nå genom både sparande och investerande. Välkommen med på min resa!

Två miljoner!

Kategori: Allmänt

WOHO!

Jag trodde verkligen inte att det skulle ske nu, men med en gigantisk uppgång i november så hände det. Jag är 2-miljonär! 
 
Första miljonen kom i maj 2019, så andra miljonen gick blixtsnabbt (nåja) bara 19 månader!
I alla fall om man jämför mot den första som jag hade som mål att uppnå i drygt fem år

Att komma hit har varit en kombination av rätt mycket sparande privat (ca 500 000 kr), möjlighet att ta ut pengar från mitt egna bolag (ca 150 00 kr) och en rejäl uppgång på börsen (ca 500 000 kr)
 
Så vad händer nu då?
 
Inte så mycket faktiskt. (Mer än att jag ska passa på och fira med champagne till helgen!)

Jag har sen september pausat mitt sparande på Avanza då jag sparar till bostadsrätten jag och min sambo ska köpa. Där tror jag att jag kommer behöva spara till någon gång på våren/midsommar innan jag förhoppningsvis åter kan börja spara mot nu tredje miljonen (Eller andra om börsen har vänt neråt igen)

Mitt slutmål är att spara ihop till så mycket pengar att jag kan täcka mina utgifter enligt 4% - regeln.
Detta skulle i dagsläget kräva lite drygt 4 miljoner i fonder, troligen kommer det krävas mer pengar än så då nya lägenheten kommer att bli dyrare i drift , jag drar på mig nya och dyrare vanor och det kan eventuellt bli ett barn som ju också kostar pengar innan jag är där.

För att vara ännu lite mer specifik så är mitt mål (då jag är lite nojig/försiktig), att ha fonder minus min värdepapperskredit som täcker mina utgifter enligt 4% regeln OCH ha ett totalt kapital som täcker mina utgifter enligt 4% regeln.
Dvs om jag skulle uppnå 5 miljoner i fonder, men ha 2 miljoner i skulder (som inte har en teckning av t.ex en lägenhet) så skulle det inte vara tillräckligt då de 3 miljonerna enligt 4% regeln inte skulle generera tillräckligt mycket pengar.

Vad ska jag göra när jag uppnår mitt mål?
Det här vet jag faktiskt inte.
Innan tänkte jag att jag då givetvis skulle sluta jobba. Men nu är jag inte så säker på det. Jag vet inte hur bra jag skulle må utan ett jobb. Däremot så hade jag velat jobba mindre. Just nu lutar det åt att jag skulle försöka gå ner till 80% ifall målet hade varit uppnått.

Här kan man då börja disskutera varför jag inte gör det nu, jag skulle kunna spara mindre och leva på 80% av min lön, men något lockar mig att ha möjligheten att inte jobba alls om jag inte vill det. Och för att nå dit så fort som möjligt så behöver jag jobba 100% fram tills dess.

Vad har ni för sparmål?